Winter Olympic Games

Zimske olimpijske igre među najvećim su sportskim događajima koji se održavaju zimi. Sportaši koji predstavljaju svoje zemlje natječu se u raznim sportovima na međunarodnom atletskom natjecanju. Igre vodi Međunarodni olimpijski odbor, osnovan u Parizu 1894. za organizaciju, promicanje i upravljanje trenutnim olimpijskim događajima.

Zimske se igre održavaju svake četiri godine, obično dvije godine nakon ljetnih Olimpijskih igara. Igre se igraju na snijegu ili ledu. Postoji petnaest različitih događanja za natjecatelje, od skijanja do snowboarda. Svi sportaši natječu se za željene olimpijske medalje. Do sada su održane 24 Zimske olimpijske igre. Najaktualniji je održan u Pekingu 2022. godine.

Povijest Zimskih olimpijskih igaraO Zimskim olimpijskim igramaZašto su Zimske olimpijske igre popularne?Kako se kladiti na Zimske olimpijske igre
Povijest Zimskih olimpijskih igara

Povijest Zimskih olimpijskih igara

Izvor nacionalnog ponosa je biti na platformi natjecanja. To također podrazumijeva novčanu nagradu i pristup unosnim višemilijunskim mogućnostima sponzorstva za neke pobjednike. Za razliku od velikih sportskih turnira, Međunarodni olimpijski odbor ne daje obeštećenja osvajačima medalja. Međutim, nekoliko zemalja plaća svoje sportaše na temelju broja medalja koje osvoje na ljetnim ili zimskim olimpijskim igrama.

Neki klizački sportovi bili su predstavljeni na Igrama 1908. i 1920. godine. Međutim, zimske igre nisu priznate sve do 1924. Igre u Chamonixu prvi put su održane u sklopu Međunarodnog tjedna zimskih sportova u Chamonixu u Francuskoj. Iako nije bio priznat kao službeni olimpijski događaj, MOO je to podržao. Događaj je bio uspješan jer je bio dobro organiziran i imao je nove sadržaje.

Potom je uvršten na popis sportskih turnira koje organizira Olimpijski odbor. Zapravo, to je potaknulo odbor da promijeni svoj statut 1925. godine, uspostavivši Zimske igre. Nakon toga, Chamonix je postao poznat kao rodno mjesto Zimskih olimpijskih igara.

Ukupno 250 sudionika iz 16 zemalja natjecalo se u 16 natjecanja. Umjetničko klizanje je bilo jedino natjecanje dopušteno ženama do Olimpijskih igara 1936. u Garmisch-Partenkirchenu, Njemačka kada je uvedeno alpsko (skijanje).

Izvanredni trenuci

Jedan od najznačajnijih trenutaka u povijesti Zimskih olimpijskih igara je Zaboravljeno čudo. Godine 1960. Sjedinjene Države osvojile su olimpijsko zlato u hokeju na ledu pobijedivši Kanadu. Sjedinjene Države su ušle u igre kao teški autsajderi, nesposobni konkurirati Sovjetskom Savezu i Kanadi. Tim je otišao do kraja i pobijedio Čehoslovačku i osvojio zlatnu medalju.

Trinaest nacija na tri kontinenta bilo je domaćin ovih četverogodišnjih zimskih igara. Talijanski gradovi Milano i Cortina d'Ampezzo bit će domaćini izdanja 2026. godine. Primjetno je da nikada nije održan događaj na južnoj hemisferi. To je zbog nedostatka atmosfere za igre ovisne o hladnom vremenu.

Povijest Zimskih olimpijskih igara
O Zimskim olimpijskim igrama

O Zimskim olimpijskim igrama

Zimski sportovi kao što su umjetničko klizanje, skijanje, snowboarding, hokej na ledu i mnogi drugi predstavljeni su na Zimskim igrama. Zimske olimpijske igre doživjele su neke promjene od svog početka. Odbor je uveo događaje poput Alpine (koja je poznata kao skijanje), sankanje, brzo klizanje na kratkim stazama i skijanje slobodnim stilom.

Uveden je i skeleton i snowboarding. Neki od novih sportova, kao što su curling i bob, od tada su postali redoviti događaji. Nažalost, ostale igre, poput vojne patrole, trajno su ukinute. Primjetno je da je sadašnja biatlonska igra na ovim Olimpijskim igrama nastala iz postupne igre.

Od 2022. dvanaest zemlje, Austrija, Kanada, Finska, Francuska, Velika Britanija, Mađarska, Italija, Norveška, Poljska, Švedska, Švicarska i Sjedinjene Američke Države natjecale su se na svim Zimskim olimpijskim igrama. Također, prije svog raspada, Čehoslovačka se natjecala na svim Zimskim olimpijskim igrama. Njegove nasljednice, Češka i Slovačka, bile su na sličan način u svakom slučaju.

Austrija, Kanada, Finska, Norveška, Švedska i Sjedinjene Države različite su zemlje koje osvajaju medalje na svakom izdanju Zimskih olimpijskih igara. Sjedinjene Države su jedina nacija koja ima zlatnu medalju na svakom zimskom događaju. Norveška je vodeća u poretku medalja svih vremena.

O Zimskim olimpijskim igrama
Zašto su Zimske olimpijske igre popularne?

Zašto su Zimske olimpijske igre popularne?

Rast medija i interneta kao globalnog sredstva komunikacije nastavlja povećavati popularnost igara. Međunarodni olimpijski odbor zarađuje prodajom prava na emitiranje i oglašavanjem. Televizijske korporacije i poslovni sponzori su stoga mogli značajno utjecati na igre.

S vremenom se MOO morao nositi s nizom pritužbi. Neki od njih bili su unutarnji napadi i sportaši koji su koristili droge za poboljšanje performansi. Također, bilo je slučajeva političkih bojkota Zimskih olimpijskih igara. Unatoč svemu, događaj je među najistaknutijim sportskim prvenstvima u svijetu.

Zašto je popularno kladiti se na Zimske olimpijske igre?

Sportska prvenstva na Zimskim olimpijskim igrama imaju a raznolika paleta sportova, osiguravajući da se za svakoga nađe ponešto. Individualni sportovi poput biatlona i skijaškog trčanja potiskuju ljudsku izdržljivost do krajnjih granica, dok umjetničko klizanje pokazuje snagu i gracioznost. Hokej na ledu i curling popularni su favoriti za klađenje na Zimskim olimpijskim igrama, a ljubiteljima timskih sportova dobro se brine. Kao rezultat toga, ljubitelji sporta mogu se kladiti na niz tržišta na Zimskim olimpijskim igrama.

Zašto su Zimske olimpijske igre popularne?
Kako se kladiti na Zimske olimpijske igre

Kako se kladiti na Zimske olimpijske igre

Postoji nekoliko internetskih web stranica za sportsko klađenje koje dopuštaju igračima da se klade na sportske online turnire. Kada se klade na Zimska olimpijska sportska prvenstva, igrači imaju na raspolaganju širok izbor događaja i mnoge vrste oklada. Utrka za zlato je popularna opcija klađenja. Za razliku od ljetnih olimpijskih igara, gdje obično dominiraju jedna ili dvije zemlje, "vrhunski pas" Zimskih olimpijskih igara redovito mijenja vlasnika.

Strategije klađenja na Zimske olimpijske igre

  • Mnogi ljudi imaju koristi od industrije klađenja preko/manje. Koncept je jednostavan i sličan je tradicionalnom odn najbolji eSportovi prvenstvima. No, ovisno o sportskim ligama, kladionica će postaviti ciljnu količinu golova, bodova ili vremena.
  • Na Zimskim olimpijskim igrama igrači imaju priliku predvidjeti konačne rezultate sportskih igara kao što je hokej na ledu. Mogu se kladiti da će ukupni golovi momčadi biti ispod ili iznad određenog broja.
  • Alternativno, korisnici mogu predvidjeti koliko će zlatnih medalja dati tim osvojiti u određenom sportu. Tijekom turnira, ovo je jedno od najpopularnijih tržišta za manje/nad klađenje.
  • Prilikom klađenja na sportske turnire, igrači trebaju analizirati povijesni učinak i trenutnu formu momčadi. Slično, prije nego što iskoriste koeficijente, web stranice za sportsko klađenje na mreži će analizirati momčad i predvidjeti koliko će zlatnih medalja osvojiti.
  • Svaka stranica za klađenje također nudi raznoliku ponudu tržišta. Većina njih je prilično sofisticirana i zahtijeva od igrača da provedu dodatna istraživanja prije klađenja.
Kako se kladiti na Zimske olimpijske igre