Najpopularnije kladionice u Bosna i Hercegovina

Procjenjuje se da se preko 50% odrasle populacije u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) bavi sportskim klađenjem. S obzirom na to da u sportu ima nevjerojatnih talenata, klađenje u Bosni i Hercegovini je norma. U zemlji ima renomiranih nogometaša; poput Edina Džeke i Miralema Pjanića koji utječu na scenu nogometnog klađenja.

Osim toga, košarkaški NBA igrači poput Jusufa Nurkića i Mirze Teletovića također imaju veliki utjecaj na domaću sportsku industriju. Nogomet je bez sumnje omiljeni bosanskohercegovački sport na koji se možete kladiti. Stranim kladionicama gotovo da nije blokiran pristup tržištu FBiH od 2013. godine.

Najpopularnije kladionice u Bosna i Hercegovina
Povijest klađenja u Bosni i Hercegovini

Povijest klađenja u Bosni i Hercegovini

Stanovnici Bosne i Hercegovine preferiraju manje opklade ili iznose koji ih neće financijski zakinuti dok provode vrijeme uz online igre na sreću. Kockari u ovoj naciji uživaju u online sportskom klađenju poput virtualnih igrača iz susjednih zemalja Hrvatska i Srbija. Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine izvještava da lokalno stanovništvo kocka na sport za 1,3 milijarde KM (oko 724 milijuna dolara).

To čini sportsko klađenje nedvojbeno među najpopularnijim aktivnostima zabave u ovoj zemlji. Promocije na kladionicama u Bosni nisu rezervirane samo za početnike; lojalni igrači su također zbrinuti jer njihovo zanemarivanje može uzrokovati gubitak interesa za kockanje.

Industrija kockanja krenula je novom putanjom nakon 1. ožujka 1992., kada je zemlja stekla neovisnost. Tada je jedina lutrija bila dopuštena do osamostaljenja. Klađenje je počelo dobivati na snazi, što je kulminiralo u ukupno oko 2500 kladionica u zemlji.

Vrijedi napomenuti da su Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) dva entiteta koja čine naciju. Međutim, kockanje je bilo regulirano samo u Republici Srpskoj, ali ne i u FBiH.

Povijest klađenja u Bosni i Hercegovini
Klađenje danas u Bosni i Hercegovini

Klađenje danas u Bosni i Hercegovini

Velika je popularnost mobilno klađenje u zemlji. Gotovo svaki online kladioničar sada ima mobilnu aplikaciju koja nudi bržu i moderniju verziju svoje stranice.

Ovo je izvrstan razvoj koji omogućuje kladionicima da postavljaju precizne oklade kad god žele, bilo gdje i u pravo vrijeme tijekom sportskog događaja. Igrači ne samo da stavljaju oklade putem aplikacija za sportsko klađenje, već mogu i pratiti rezultate i povremeno prenositi akciju s istih platformi.

Najnovije izmjene zakona o klađenju u Republici Srpskoj povećale su poreze na dobitnike. Uveden je sustav diferenciranih poreza s porezom od 10 posto na dobitke u rasponu od 1.000 do 10.000 KM.

Zatim se na dobitke u rasponu od 10.000 do 50.000 KM nameće porez od 15%. Porez od 20 posto je usmjeren na nagrade od 50.000 KM do 100.000 KM, a porez od 30 posto na dobitke iznad 100.000 KM. Ovo je ključna informacija koju kladionici moraju imati na umu.

Klađenje danas u Bosni i Hercegovini
Najpopularniji sportski događaji u Bosni i Hercegovini

Najpopularniji sportski događaji u Bosni i Hercegovini

Najbolje bosanskohercegovačke kladionice nude kladioničarima razne sportske događaje na koje se mogu kladiti. Na vrhu popisa je nogomet koji održava prestižna događanja poput engleske prvolige i UEFA Liga prvaka.

Osim toga, drugi veliki događaji mame kockare kao što su NBA u kategoriji košarke te ATP, WTA i IFT u tenisu. Ljubitelji Formule 1 također imaju platformu za klađenje na Grand Prix događaj. Ljubitelji golfa mogu se kladiti i na događaje kao što su PGA i World Tour Championship. Događaji kao što su NRL i Rugby League daju ljubiteljima ragbija priliku da okušaju sreću na različitim mjestima.

Popularni bonusi u Bosni i Hercegovini

Neki od najvažnijih elemenata kladionica su bonusi koji poboljšavaju iskustvo klađenja kockara. Oni uključuju sve, od promocija dobrodošlice, bonusa za depozit i VIP pogodnosti.

Neke od najboljih sportskih kladionica u Bosni poklanjaju bonuse za registraciju koji udvostručuju ili utrostručuju novčani iznos igrača uz besplatne oklade. To kockarima omogućuje više bezrizičnih sportskih oklada nakon što potroše svoj novčani fond.

Kada igrači uplate svoj prvi depozit, sportski kladioničar ga može upariti sa 100%, što je jednako udvostručenju tih sredstava. Neke kladionice daju igračima početnicima besplatne novčiće da isprobaju igre prije nego što mogu uložiti pravi novac. Međutim, takve besplatne oklade služe samo za zabavu jer ne mogu osvojiti pravi jackpot.

Najpopularniji sportski događaji u Bosni i Hercegovini
Budućnost klađenja u Bosni i Hercegovini

Budućnost klađenja u Bosni i Hercegovini

Uređeno tržište Republike Srpske potaknulo je povećanje prihoda od igara na sreću. Ipak, postoji malo nestabilnosti uzrokovano različitim pristupima dviju regija klađenju. Na primjer, offshore kladioničari nemaju lokalnu licencu. Nakon nekih planiranih revizija zakona o kockanju od strane državnih dužnosnika, šuška se da bi se porezi mogli još jednom povećati u godinama koje dolaze.

Bosanskohercegovački kockari cijene prijateljsku atmosferu u ovoj industriji u ovom trenutku. Međutim, s obzirom na neizvjesnost oko njihove budućnosti u zemlji, isto se ne može reći za operatere. Iako su Republika Srpska i FBiH unutar iste zemlje, njihovi zakoni o igrama na sreću značajno se razlikuju i mogu u budućnosti imati različite smjerove.

Budućnost klađenja u Bosni i Hercegovini
Jesu li kladionice legalne u Bosni i Hercegovini?

Jesu li kladionice legalne u Bosni i Hercegovini?

Od 2011. godine i Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dopuštaju online kladionice. Za prihvaćanje igrača iz zemlje, neke kladionice trebaju licencu, dok neke ne. Međutim, Republika Srpska zahtijeva da svi operateri dobiju potpuno certificirane licence.

Zakonodavstvo o klađenju u Bosni i Hercegovini

Budući da politički sustav nacije nije jedinstven i ne postoji zakon o kockanju na državnoj razini, ključno je razumjeti ovu podjelu. Za izdavanje dozvola za igre na sreću nadležna je Republička uprava za igre na sreću, podružnica Ministarstva financija. Dozvole za online kockanje izdaju se u Republici Srpskoj na pet godina.

Međunarodne web stranice za kockanje bez licenci trenutno nisu ograničene. Vlada je 2013. pokušala blokirati strane nelicencirane stranice za kockanje, ali su njihovi napori bili kratkog vijeka. Vlada je ukinula zabranu nakon negodovanja javnosti i pravnih izazova da se ISP-ovi u zemlji filtriraju od strane Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK).

Jesu li kladionice legalne u Bosni i Hercegovini?
Zakon o klađenju u Bosni i Hercegovini

Zakon o klađenju u Bosni i Hercegovini

Narodna skupština Republike Srpske donijela je u ožujku 2019. godine Zakon o igrama na sreću - Zakon o igrama na sreću koji je primarna nadležnost za klađenje. Novi zakon povećao je poreze za online klađenje kroz strožiju regulativu plaćanja i isplata. Uveden je i međunarodni standard za zaštitu igrača.

Oporezivanje dobitaka od kockarskih igara također je doživjelo određene izmjene. Porez se naplaćuje ovisno o tome gdje pobjednik ima prebivalište ili gdje se događanje održava. Jedinica lokalne samouprave u mjestu prebivališta pobjednika ima financijsku korist od porezne dobiti. Kada nerezident pobijedi, porez koji se duguje trebao bi se izračunati na temelju mjesta na kojem je uplata primljena.

Zakon o kockanju iz 2019. dodao je online igre i videolutrije kao nove kategorije elektroničkih igara, zajedno s elektroničkim mehanizmom za praćenje organizatora. Javno poduzeće 'Lutrija Republike Srpske' imat će jaču ulogu prema ovom zakonu.

No, prema Ministarstvu financija, niti jedna privatna tvrtka ne smije ugostiti elektroničke igre. Zakon iz 2019. godine navodi da je jedini subjekt ovlašten za priređivanje ovakvih igara lutrija RS. Ovaj entitet također može imenovati drugu organizaciju koja će se baviti tim igrama.

Zakon o klađenju u Bosni i Hercegovini
Omiljeni sportovi igrača Bosne i Hercegovine

Omiljeni sportovi igrača Bosne i Hercegovine

Nogomet je vodeći sport po popularnosti u Bosni i Hercegovini. To je također najdraži sport među kladionicima. Klađenje na ovaj sport inspirirano je igračima u vrhunskim ligama poput talijanske lige. Osim na nogomet, ostali vatreni obožavatelji klade se na igre poput košarke, rukometa, tenisa i Formule 1.

Košarka se sastoji od NBA igara, a tenis se dijeli na ženske i muške igre, odnosno WTA i ATP. Navijači Formule 1 uglavnom se oklade tijekom Grand Prix sportskog događaja.

Najbolje kvote za igrače iz Bosne i Hercegovine

The najčešće opcije sportskog klađenja su oklade na domaće, remi i gostujuće. Koeficijenti za tri puta, na primjer, mogu se postaviti na 1,35 (domaći), 5,9 (neriješeno) i 5,8 (u gostima). Kockari uvijek ulažu na izglede za koje misle da bi mogli imati najbolji ishod na kraju igre.

To se može odnositi na utakmice uživo, na poluvrijeme ili na događaje s punim radnim vremenom. Oklade na ukupan broj golova dolaze s koeficijentom poput (preko 0,5) 1,15, (preko 1,5) 1,21 i (preko 2,5) 1,30. Ostali koeficijenti se formuliraju na temelju strijelca. Kockari ulažu na igrača za koje misle da će postići gol ili dva unutar razlike od 90 minuta.

Postoji dvosmjerni sustav za postavljanje tečajeva za teniske mečeve. Prvo, igrači se klade na sportaša s velikom vjerojatnošću za pobjedu. Na primjer, Petra Kvitova (1.25) protiv Paule Badosa (1.62), znači da bi igrač trebao staviti okladu na Kvitovu ili Badosu. Ostale opcije za odabir koeficijenata ovise o setovima koje tenisač osvaja, broju gemova koje je igrač odigrao u svim setovima i mnogim drugim.

Najveći lokalni turniri i događaji

Bosna i Hercegovina visoko promovira sve talente u sportu. Postoji postava od sportski događaji koji se održavaju svake godine u ovoj zemlji. Vodeća nogometna liga u zemlji je prvoligaš Bosne i Hercegovine koji dominira u sportskim događajima ovdje. Ljubitelji atletike okupljaju se na manifestaciji Sarajevski maraton koji se održava svake godine.

Biciklisti također podižu sport na višu razinu organizirajući događaj poznat kao Giro di Sarajevo. Glavni cilj ove manifestacije je učiniti bosanskohercegovački grad područjem pogodnim za biciklizam. Profesionalni teniseri prisustvuju BH Telecom Indoorsu, turniru koji se održava svake godine koji je također uključen u ATP Challenger Tour.

Omiljeni sportovi igrača Bosne i Hercegovine
Načini plaćanja u Bosni i Hercegovini

Načini plaćanja u Bosni i Hercegovini

Svaka online kladionica u Bosni i Hercegovini koja važi za vrhunsko sportsko klađenje ima širok spektar prihvatljivih opcija plaćanja. E-novčanici, PayPal, VISA i MasterCard debitne kartice i bankovni transferi su neke od metoda koje se najčešće koriste.

Većina renomiranih online sportskih kladionica obično prihvaća svaku od ovih opcija plaćanja. Ove Metode Plačanja razlikuju se u pogledu limita depozita i naknada za plaćanje. PayPal i bankovni prijenosi omogućuju više limite depozita. Druge metode kao što su Visa, Maestro i MasterCard su vrlo zgodne, ali igrači bi trebali paziti koliko izlažu svoje financijske podatke. Debitne i kreditne kartice imaju minimalne troškove transakcije od oko 2%.

Domaća valuta u Bosni i Hercegovini je BAM koju podržava best online kladionica širom svijeta. Igrači mogu obavljati transakcije sportskog klađenja putem lokalnih metoda kao što su BitPay, Paysera i Hyperwallet.

Osim toga, neki kockari radije koriste kriptovalute kao što su BTC i ETH koje su brže i sigurnije. Najrjeđe korišten način plaćanja je Neteller. Ova metoda E-Voucher podržava samo polaganje sredstava na račun online kladioničara, ali ne i povlačenje zarađenih dobitaka.

Načini plaćanja u Bosni i Hercegovini
Često postavljana pitanja

Često postavljana pitanja

1. Koje promocije postoje za klađenje na kladionicama u Bosni?

Povrat novca, besplatne opklade i mečevi bonusa na depozit su neke od najpopularnijih promocija klađenja u Bosni i Hercegovini.

2. Dopušta li Bosna i Hercegovina klađenje uživo?

Na brojnim internet stranicama za klađenje u Bosni i Hercegovini nudi se klađenje u igri. Čak i dok se događaji odvijaju, kladitelji se još uvijek mogu kladiti na nogometne utakmice i konjske utrke.

3. Je li kockanje dozvoljeno u Bosni i Hercegovini?

Bosna i Hercegovina nema zakone koji zabranjuju klađenje u kopnenim ili online kockarnicama. Prvu licencu dobio je Williams, priznata kladionica 2011. godine, što je obilježilo uspostavu nacionalnih propisa o online sportskom klađenju.

4. Mogu li se kockari u Bosni i Hercegovini kladiti na PayPal?

Mnoge bosanskohercegovačke kladionice koriste PayPal kao opciju plaćanja. To ne bi trebalo biti iznenađenje s obzirom na to da su e-novčanici među najsigurnijim i najčešće korištenim načinima plaćanja na svijetu.

5. Postoje li dostupne aplikacije za sportsko klađenje u Bosni i Hercegovini?

Brojne online sportske kladionice nude potpuno optimizirane mobilne aplikacije dostupne za preuzimanje iz trgovine Google Play ili App Store. Svaka aplikacija sadrži uvjete i odredbe o tome kako se kladiti u/iz Bosne i Hercegovine za razne sportove. Sve omiljene vrste oklada kockara nude se na mobilnoj verziji.

Često postavljana pitanja