Vijesti

October 31, 2023

Evolucija pozicije centra: Mark Williams i budućnost košarke

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Uvod

Košarkaški sport posljednjih je godina doživio značajnu modernizaciju, posebice na poziciji centra. Ovu transformaciju potaknuo je analitički pokret NBA lige i njegova sposobnost da identificira vrhunske talente iz cijelog svijeta. Tradicionalni pristup stavljanja na klupu velikih, ali ograničenih sedam stopa ustupio je mjesto novoj eri svestranih igrača koji briljiraju i u napadu i u obrani.

Evolucija pozicije centra: Mark Williams i budućnost košarke

Era Shaquillea O'Neala

Tijekom ere Shaquillea O'Neala, momčadi su se usredotočile na usporavanje dominantnog centra tako što su svoje liste napunile igračima koji su mogli parirati njegovoj veličini i snazi. Međutim, čak i nakon Shaqova premijera, strategija oslanjanja na velike, ali ograničene igrače nastavila se. Ovi igrači imali su pristojne stope skokova, ali im je nedostajalo napadačkog talenta i brzine za obranu u prostoru.

Evolucija tempa i svemira

Evolucija tempa i prostora u košarci, zajedno s usponom igrača poput Stephena Curryja i Damiana Lillarda, revolucionirala je igru. Povećani naglasak na šutu za tri poena i neučinkovitost naknadnih igara doveli su do promjene u strukturi sastava. Timovi sada daju prednost igračima u zadnjem polju i napadačima koji mogu razvući teren i stvoriti razmak.

Uspon Stretch Fives

Sada se od igrača u prednjem polju očekuje da imaju sposobnosti šuta za tri poena slične svojim kolegama u zadnjem polju. Iako je u prošlosti bilo jednokratnih talenata, poput Billa Laimbeera i Raefa ​​LaFrentza, koji su mogli pucati izvana, oni su smatrani anomalijama. Danas je sposobnost gađanja iza luka postala norma za centra.

Nedostatak visokokvalitetnih rastezljivih petica

Unatoč naglasku na šutu za tri poena, u NBA-u je još uvijek relativno malo kvalitetnih rastezljivih petica. Igrači poput Brooka Lopeza i Karl-Anthonyja Townsa postavili su mjerilo za tu poziciju, no mnogi se centri bore za briljiranje na ovom području.

Važnost obrane

Dok je šut izvana vrijedan, moderni centri također moraju briljirati u obrani. Zaštita boje i čuvanje u prostoru ključne su vještine centara u današnjoj igri. NBA nije eliminirala velike ljude; eliminirao je nedovoljno kvalificirane velike ljude. Fokus je sada na pronalaženju centara koji mogu doprinijeti na obje strane terena.

Predstavljamo Marka Williamsa

Mark Williams, mladi centar, pravi je primjer modernog centra. Iako možda nije dobio glasove za novaka godine, njegova izvedba u drugoj polovici sezone početnika pokazala je njegov potencijal. Williams je u prosjeku imao double-double učinak i pokazao sposobnost učinkovitog zabijanja.

Williamsova obrambena moć

Williams nije samo ofenzivna prijetnja; on je i izuzetan branič. Njegova prisutnost unutar staze odvraća protivnike od napada na koš, a njegova čista, okomita natjecanja dokaz su njegovog treniranja i vještine. Williams je odigrao značajnu ulogu u poboljšanoj obrani Charlotte Hornetsa.

Williamsov napadački doprinos

Napadno, Williams možda nema skok šut, ali njegova pokretljivost i fizikalnost omogućuju mu da briljira u pick-and-rollu. Njegova veza s LaMelo Ballom već se pokazala kao moćna kombinacija. Iako bi dodavanje šuta njegovom repertoaru poboljšalo njegovu napadačku igru, Williams je već dragocjen adut.

Budućnost Marka Williamsa

Ne treba zanemariti Williamsove obrambene sposobnosti. Pod vodstvom obrambenog trenera Stevea Clifforda, Williams ima potencijal postati jedan od najboljih unutarnjih braniča lige. Kako se njegove vještine nastavljaju razvijati, ne bi bilo iznenađujuće da Williams dobije priznanje u All-Defensive Teamu.

Zaključak

Evolucija središnje pozicije u košarci promijenila je način na koji momčadi sastavljaju svoje popise. Naglasak na pucanju i obrani doveo je do uspona svestranih centara poput Marka Williamsa. Kako se igra nastavlja razvijati, igrači poput Williamsa igrat će ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti košarke.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak
ThunderPick
Bonus 2000 dolara

Najnovije vijesti

Zaronite u uzbuđenje: Keenelandov nadolazeći izbor Doubledogdare Stakes
2024-04-18

Zaronite u uzbuđenje: Keenelandov nadolazeći izbor Doubledogdare Stakes

Vijesti