Vodiči

May 17, 2023

Vrhunski vodič za upravljanje vašim bankrollom za sportsko klađenje

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Da biste postigli dugoročni financijski uspjeh kao sportski kladioničar, potrebno vam je više od pukog talenta za odabir dobitnika; potrebno vam je i solidno razumijevanje upravljanja novcem dok se kladite na sport.

Vrhunski vodič za upravljanje vašim bankrollom za sportsko klađenje

Pretpostavimo da je nedjelja navečer i da gledate vrhunac dnevne nogometne akcije. Podrška autsajderu koji je zaostao za šest bodova osam minuta do kraja utakmice. U posljednjim minutama utakmice, dok vaša strana juri niz teren, držite fige i molite se za čudesan povratak.

I sasvim sigurno, sjajan povratak u četvrtoj četvrtini doveo je do najveće pobjede vašeg kluba dana.

Upravo ste osvojili mnogo novca; Što sad? Primjenom taktike upravljanja novcem možete povećati svoje izglede za nastavak pobjeđivanja dok istovremeno smanjujete rizik da ćete sve izgubiti. Svi uspješni kockari trebali bi koristiti ove moćne strategije za upravljanje svojim bankovnim sredstvima.

Ovdje ćete pronaći sveobuhvatnu strategiju upravljanja bankrollom u sportskom klađenju, zajedno s jednostavnim savjetima, isprobanim taktikama i korisnim podsjetnicima o stvarima poput ograničenja dobitaka i gubitaka.

Kako upravljate svojim novčanim iznosom za klađenje?

Upravljanje bankrollom je tema koja zahtijeva razumijevanje izraza "bankroll" prije nego što prijeđete na druge teme. Bankroll kladitelja na sport je novac koji ima na raspolaganju za klađenje.

Uobičajeni savjet je da nikada ne stavljate na kocku više novca nego što si možete priuštiti da izgubite.

Razmatrajući ovu tvrdnju, mnogi sportski kockari izdvajaju određenu sumu samo za klađenje. Nakon što odlučite na koliko ćete se novca kladiti, možete početi učinkovito upravljati svojim bankrollom. Da biste to učinili, morate sami uspostaviti neke smjernice o tome kako i gdje potrošiti svoj novac dok klađenje na sport.

Praćenje jedinica i oklada bitne su komponente učinkovitog upravljanja bankrollom. Možete postići točnu veličinu bankrolla i svoje ciljeve korištenjem različitih alata za upravljanje bankrollom. Optimizirajte svoj novčani iznos za klađenje kako biste povećali svoje dobitke i ograničili gubitke. I amateri i iskusni profesionalci mogu imati koristi od čitanja ovoga.

Zašto biste trebali upravljati svojim novčanim iznosom u sportskom klađenju

Biti dobar kladioničar zahtijeva poznavanje industrije sportskog klađenja i sustav upravljanja bankrollom - morate razumjeti kako upravljati svojim financijama da biste imali uspješnu budućnost u najbolja mjesta za sportsko klađenje. Postoji izravna korelacija između načina na koji upravljate svojim financijama i razine uspjeha.

Bankroll management ima razne prednosti. Pomaže prebroditi gubitnički trend, štiti vas od trošenja cijelog bankrolla u jednoj igri i sprječava vas da ciljate na veliki rezultat.

Ovo je samo nekoliko od mnogih načina na koje vam dobro upravljanje bankrollom može pomoći da zaradite novac klađenjem na sport.

Koliko započeti s novčanim iznosom sportskog klađenja

Postavljanje limita bankrolla za klađenje prvi je korak u upravljanju vašim novcem tijekom klađenja. Bankroll, kao što je prethodno rečeno, je svota novca postavljena samo za klađenje.

Ako želite razumno kockati novac, morate taj novac držati odvojeno od ostalih sredstava. Koliko biste novca trebali uložiti u svoj novčani iznos za sportsko klađenje sada kada znate da to morate učiniti?

Sve ovisi o tome koliko vam je novca potrebno da spojite kraj s krajem. Trebali biste se kockati samo novcem koji biste mogli izgubiti.

Koliko biste se novca trebali kladiti na svaku igru?

Da je ovo idealan svijet, svi bismo mogli imati ogromne bankrollove i samouvjereno riskirati oko 1% njih na svakoj okladi. U svakom slučaju, ova strategija upravljanja bankrollom nije najbolja za kockare početnike.

Ako imate bankroll od 1000$, što nije mali iznos, riskirat ćete samo 10$ na svakoj okladi na 1%. Ovo teško da je najprivlačniji način za početak nove zabave.

Dok je povećanje razine agresije s manjim bankrollom u redu, nije preporučljivo povećati svoj ulog na više od 5% ukupnog bankrolla. Više od toga traži nevolje. 2,5% je pristojna sredina.

Bilo da odaberete 1%, 5% ili neki između, taj postotak služit će kao vaša "veličina jedinice" u budućnosti.

Što su jedinice za klađenje?

Kladioničari na sport mogu lakše procijeniti svoju izvedbu koristeći jedinice u odnosu na druge kladioničare. Uostalom, uspoređujući koji je kockar zaradio više novca kockanje u NFL-u bilo bi nepravedno da jedan igrač ima bankroll od 10.000 dolara, a drugi budžet od samo 500 dolara. Igrač s većim bankrollom može imati mnogo lošije rezultate od igrača s manjim bankrollom, ali ipak može završiti financijski ispred zbog većeg iznosa svojih pobjeda.

Podešavanje veličine jedinice omogućuje vam da vidite koliko ste ispred svoje prosječne oklade. Jedna bi bila do pet jedinica ako bi veličina njihove jedinice bila 100 USD, a bile bi veće za 500 USD. Ova vam metoda također omogućuje predviđanje budućih zarada kako vaša jedinica raste.

Kako pronaći strategiju upravljanja bankrollom za svoje potrebe

Ne morate se kladiti na isti iznos u svakoj igri. Možete prilagoditi svoj portfelj sportskog klađenja tako da odgovara vašem preferiranom načinu klađenja odabirom između nekoliko različitih pristupa.

Ravni model klađenja

Unatoč prividnoj jednostavnosti, ovo je najsigurniji način upravljanja novcem. Sve što trebate učiniti je odlučiti o veličini jedinice i uložiti taj iznos na svaki ulog. Nije bitno koliko ste se nedavno kladili, koliko ste samouvjereni ili kakvi su izgledi.

 • Da biste se odlučili između pristupa "pobijediti" i "rizika", jedino što trebate uzeti u obzir treba biti ono što najbolje odgovara vašim potrebama. Korištenje strategije "za pobjedu" zahtijeva razmatranje soka za osvajanje jedne jedinice. To znači da ćete morati uložiti 1,1 jedinicu da biste zaradili 1,0 kada se kladite na redovno okladu s kvotom -110.
 • Kada koristite strategiju rizika, ne ulažete dovoljno jedinica da pokrijete bdijenje. To znači da biste morali staviti 1,0 jedinicu na -110 okladu da osvojite 0,91 jedinicu ako pobijedite.

Klađenje na autsajdere s novčanim linijama je rizično iz istog razloga. 

 • Ako želite uložiti jednaku 1,0 jedinicu, možete ili možete uložiti točno dovoljno da osvojite 1,0 jedinicu. Ako se želite kladiti na gubitnika s izgledima +250, imate dvije mogućnosti: riskirajte 1,0 jedinicu za priliku da osvojite 2,5 jedinice ili riskirajte 4,0 jedinice za priliku da osvojite 1,0 jedinicu.
 • Kada stavljaju okladu, većina kladioničara preferira pristup "dobiti" na rasponima i pristup "rizika" na gubitke na novčanoj liniji, ali trebali biste koristiti koja god strategija vam pomaže da se osjećate opuštenije.

Primarna prednost ove strategije je u tome što štiti vaš bankroll dok još uvijek jamči povrat ako je vaša stopa dobitka viša od granice rentabilnosti.

Imajte na umu da ova strategija zahtijeva redovitu procjenu bankrolla. Ako ste dobili ili izgubili značajan broj jedinica, razmislite o prilagodbi veličine svojih jedinica u skladu s tim.

Model povjerenja:

Kada ste sigurni u meč, model povjerenja vam omogućuje da povećate svoj ulog. Iako se kockanje s 1,0 jedinicom i dalje preporučuje, povećanje vašeg uloga na 2,0 ili 3,0 jedinice povremeno je prihvatljivo. Ne zagovaramo povećanje veličine vaše jedinice iznad toga, osim ako ste pokazali stalnu sposobnost za ulaganje najpouzdanijih oklada.

Prije nego što donesete konačnu odluku, mudro je ispitati ovaj model. To, na sreću, nije teško postići. 

 • Trebali biste pratiti svoje oklade u proračunskoj tablici, bez obzira na vaš sustav klađenja, a također biste trebali početi bilježiti svoju razinu povjerenja u svaku okladu na ljestvici povjerenja od 1 do 3. 
 • Možete pogledati svoju evidenciju za svaki iznos oklade, čak i ako se uvijek kladite na isti broj jedinica. Ima puno smisla povećati iznos vaše oklade ako vaše najpouzdanije oklade imaju daleko bolju evidenciju od onih s manje samopouzdanja.
 • Osim toga, model povjerenja dopušta povremeno klađenje na pola jedinice. Ovo je najučinkovitije kada se kladite na autsajdere ili parlaye s velikom potencijalnom isplatom.

Postotni model

Usporediv sa sustavom ravnog klađenja je postotni model. Jedina značajna promjena je da će veličina vaše jedinice ovisiti o vašem bankrollu, a ne biti unaprijed određena. Početne numeričke usporedbe trebale bi biti bliske, ali veličina vaše jedinice promijenit će se mnogo brže od ravnog modela.

Pogledajmo teoretski bankroll od 1000 USD kao primjer.

 •  Bilo da je fiksna ili postotna, vaša će početna oklada biti 25 USD ako je vaša željena standardna jedinica 2,5%. Od tada će se stvari početi mijenjati. 
 • Početnih 1025 dolara u vašem bankovnom računu narasti će na 1025 dolara ako osvojite svoju prvu okladu. 
 • Sljedeća oklada koštat će vas 25,63 dolara ili 2,5% tog iznosa.

Primarna prednost ove taktike je da kapitalizira vruće nizove, što je česta pojava u sportskom klađenju. Nakon svake dobitne oklade povećavate svoj ulog za odgovarajući iznos, što povećava vaš potencijalni povrat tijekom dobitnih nizova.

Nedostatak je što bijeg iz neugodne situacije može biti veći izazov. Veličina vaše oklade smanjit će se ako vaš novac padne ispod vašeg početnog početnog iznosa. Kao rezultat toga, vrijeme vašeg pobjedničkog niza postaje važnije nego što je bilo pod paradigmom fiksnih jedinica. Zbog veće standardne devijacije, ovo je riskantnija strategija.

Kellyjev kriterijski model

Model Kellyjevih kriterija je kao pojačana verzija modela povjerenja. Vaš je cilj izračunati točan postotak dobitka za svaki ulog, a ne jednostavno dati razinu pouzdanosti svakom odabiru. Tada biste koristili ovu brojku u sljedećem izračunu kako biste izračunali točan iznos svog bankrolla koji bi trebao biti u igri u bilo kojem trenutku:

Vrhunski vodič za upravljanje vašim bankrollom za sportsko klađenje

Formula se na prvi pogled može činiti kompliciranom, ali je prilično jednostavna. Razmotrimo izmišljeni scenarij.

Izračun bi mogao izgledati otprilike ovako ako ste mislili da imate 55% vjerojatnosti da osvojite regularni oklad -110:

Vrhunski vodič za upravljanje vašim bankrollom za sportsko klađenje

Korištenjem Kellyjevog kriterija, to znači rizik od 5,5% vašeg cjelokupnog bankrolla.

Program će savjetovati veći ulog ako i samo ako se vaša razina povjerenja ili izgledi za novčanu liniju vašeg uloga poboljšaju. Nije neuobičajeno da su ove brojke podebljane.

Zamislimo se da mislite da gubitnik +200 ima 50% šanse za pobjedu. Ovako bi mogla izgledati rezultirajuća formula:

Vrhunski vodič za upravljanje vašim bankrollom za sportsko klađenje

Kellyjev model kriterija preporučuje nevjerojatno visoku veličinu oklade od 25% vašeg bankrolla pod određenim okolnostima.

Zato je precizna točnost u procjeni vaših šansi za uspjeh ključna. Izgubit ćete značajan dio svog novca ako pogriješite.

Ne biste trebali isprobavati ovu tehniku osim ako ste napravili dosta domaće zadaće o tome koliko dobro možete procijeniti svoje šanse za pobjedu, a čak i tada bi vam bilo bolje da upotrijebite prilagođenu verziju algoritma.

Kellyjeve kriterije obično koriste profesionalni kladioničari na sport, a mnogi se odluče kladiti samo na djelić preporučenog iznosa. Ipak, to će vas zaštititi od jednakog gubitka kao i standardno ravno klađenje ili modeli klađenja na postotak.

Savjeti za upravljanje bankrollom za sportsko klađenje

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da zadržite svoj novčani iznos u sportskom klađenju. 

Držite se svojih financijskih ograničenja

Znati kada se prestati kladiti ključno je znanje za povremene sportske kladioce. Ako se kladite, riskirajte samo ono što si možete priuštiti da izgubite. Na taj način, što god se dogodilo, možete se opustiti i dobro zabaviti bez previše brige o lošoj sreći. Važno je zapamtiti da je dobar provod glavni cilj. Nikada nije zabavno kockati novac koji ne možete riskirati da izgubite.

Stvorite zaseban fond za klađenje

Ovo je ključni savjet koji mnogi kladioničari čuju, ali ga nikada ne slijede. Odvojite tjedni ili mjesečni fiksni iznos sredstava i izbjegavajte trošenje više od toga na klađenje.

Jednostavno je izgubiti pojam o svojim dobicima ili gubicima kada morate vaditi novac iz svog džepa svaki put kada se kladite. Bez pažljivog praćenja, klađenje može brzo postati ozbiljan gubitak vaših resursa.

Nikada ne uzimajte sredstva iz svog bankrolla

Najuspješniji kockari u sportu to čine jer znaju da je rastući bankroll ključan za dugoročni uspjeh. Jedan od glavnih načina na koji to postižu je održavanje stalnog bankrolla i ne trošenje svojih dobitaka.

Ako se kladite na sport samo iz zabave, tada bi značajan dio tog užitka trebao proizaći iz trošenja svih dobitaka na nešto drugo zabavno. To znači da možete uzeti više novca iz svog bankrolla nego inače ako ste tek rijedak kockar.

Međutim, ako se želite poboljšati kao sportski kladioničar i na kraju ostvariti velike pobjede, morate spremiti što je moguće više svog profita u svoj bankroll. U svijetu kockanja, gotovina je analogna municiji; što više imate, to više štete možete učiniti svojim okladama.

Sve pažljivo dokumentirajte

Ako ne pratite svoje dobitke i gubitke, vaši napori u upravljanju bankrollom bit će uzaludni. Iako se može činiti očiglednim, ovo je ozbiljno nedovoljno iskorištena strategija u svijetu sportskog klađenja.

Jednostavan i brz pristup praćenju vaše prošlosti klađenja je vođenje evidencije o vašem novcu i okladama. Vaše prethodne oklade mogu se analizirati na ovaj način, bacajući svjetlo na uzroke vaših pobjeda i gubitaka. Možete koristiti Excel za ovo ili isprobani blok za pisanje.

Ispitajte izvore svog financijskog uspjeha. U kojoj mjeri zarađujete od klađenja na određene sportove, timove i oklade? Drugo pitanje je: gdje očekujete najveći gubitak? Potreban je trud, ali možete značajno utjecati na krajnji rezultat ako se pridržavate svojih snaga i izbjegavate svoje slabosti.

Što znači Stop Loss?

Kada je riječ o sportskom klađenju, najteže je razumjeti kada prestati. Preporučujemo vas kockati se s odgovornošću i pažljivo pročitajte sljedeće savjete: 

 • Ograničenja stop-loss najveći su iznos novca koji je investitor spreman izgubiti u određenom vremenskom okviru. Kada vaši gubici prijeđu taj iznos, više se nećete kockati. 
 • Na primjer, ako si dopustite kockati 100 dolara i izgubite sve u jednom danu, nećete se više kladiti. Posjedovanje discipline za izradu plana ograničenja stop-loss pomaže vam da izbjegnete prerani gubitak svog novca.
 • Nema svatko ograničenje gubitka kada se kladi na sport kako bi spriječio brzi gubitak novca. Lako je unijeti podatke o kreditnoj kartici i bacati novac na kockanje na mreži, stoga je ključno otkriti realne metode da budete štedljivi.

Slijedeći naše prethodne smjernice i održavajući zasebnu kladioničarsku kladionicu, bit ćete u mnogo jačoj poziciji. Ako se osjećate preopterećeno, ovi prijedlozi mogu pomoći.

 1. Ako se želite kladiti s gotovinom, najbolje je držati tu gotovinu odvojeno od ostalih sredstava i u zatvorenoj omotnici. 
 2. Ako želite koristiti bankovnu karticu za klađenje, preporučuje se da otvorite poseban račun za tu svrhu.

Uspostavljanje ograničenja stop-loss jedna je od tehnika za zaštitu vašeg kapitala za klađenje, bez obzira na strategiju koju odaberete. Postoje dvije vrste ograničenja stop-loss. 

Session Stop Loss

Možete kontrolirati koliko ćete novca potrošiti na kockanje ako svoje vrijeme podijelite u diskretna razdoblja. Tipičan sportski kladioničar izdvojit će 200 USD dnevno i rasporediti taj novac na dvadeset različitih uloga na igrama ili linijama.

Imajte na umu da ako se namjeravate kladiti na sport cijeli dan, možda ćete htjeti igrati u više sesija kako biste imali dovoljno sredstava da nastavite igrati čak i ako imate loš početak.

Čim novac vaše sesije nestane, prestanite kockati dok se financijski ne oporavite.

Stop Win Limit

Koliko god zvučalo kontradiktorno, znati kada odustati kada ste u prednosti jednako je važno kao znati kada odustati kada ste u padu.

Čak će i najsretnija osoba u nekom trenutku ostati bez sreće, pa je obično najbolje unovčiti dok ste spremni. Postavljanje stop-win limita fantastična je metoda za treniranje vaše samokontrole, koja će vam dobro poslužiti u bilo kojoj vrsti sportskog klađenja.

Ako se odlučite za veliku ciljnu brojku i slučajno je postignete, možete prestati kladiti se i provesti ostatak dana zbrajajući svoje dobitke.

Završne misli

Čitanje i probavljanje ovog članka pružit će čvrste temelje osnova strategije upravljanja bankrollom u sportskom klađenju.

Ne možemo dovoljno naglasiti ovu točku: dobro upravljanje novcem u kockanju će donijeti ogromne nagrade. Ne samo da će povećati vaše šanse za dobitak novca, već će sportsko klađenje općenito učiniti mnogo manje stresnim.

Sposobnost objektivnog praćenja napretka još je jedna prednost dobrog financijskog upravljanja. Možda ćete biti mnogo realniji u pogledu svojih ishoda ako točno znate koliko ste dobili i izgubili u određenom mjesecu.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Unaprijedite svoju kladioničarsku igru: odabiri insajdera, statistika i pouzdane recenzije
2024-06-02

Unaprijedite svoju kladioničarsku igru: odabiri insajdera, statistika i pouzdane recenzije

Vijesti