Kako se kladiti

March 22, 2023

Što trebate znati o NASCAR klađenju

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

S ogromnom bazom obožavatelja u Sjevernoj Americi i mnogim utrkama koje se održavaju gotovo svaki tjedan na raznim trkaćim stazama od veljače do početka studenog, klađenje na NASCAR jedan je od najatraktivnijih izbora za klađenje za ljubitelje motosportova.

Što trebate znati o NASCAR klađenju

NASCAR upravlja brojnim trkaćim serijama i formatima, a najpopularnije su Truck Series, Xfinity Series i Cup Series. Sve ove utrke dostupne su za NASCAR klađenje u većini kladionica.

Nije teško naučiti kako se kladiti na NASCAR-u ako svaki tjedan pripazite na određene stvari. Za one koji žele započeti svoje avanture klađenja, evo nekoliko stručnih NASCAR savjeta i prijedloga za klađenje koji će vas pokrenuti.

Kako se pripremiti za NASCAR klađenje

Da biste uspjeli u NASCAR klađenju, morate znati kako razvoj događaja u tjednima koji su prethodili događaju može promijeniti ishod. 

Većina kladionica objavljuje svoje koeficijente za NASCAR na početku tjedna. Timovi Sprint Cup serije kvalificiraju se i izvode dodatne treninge nakon što se vrata otvore.

I vozači i timovi koriste ove sesije kako bi pripremili svoja vozila za kvalifikacije i fino ih podesili za utrku. Mjesta za klađenje uklanjaju NASCAR koeficijente sa zaslona prije kvalifikacija i ponovno ih objavljuju s najnovijim informacijama na dan utrke.

Kvalifikacije

Vaš NASCAR strategija klađenja mora uzeti u obzir kvalifikacije jer to može utjecati na ishod utrke. 

Početna pozicija

Početna pozicija je vitalna, ali se razlikuje ovisno o trkaćoj stazi.

Položaj staze je kritičan na nekim stazama sa samo jednim trkaćim kanalom, kao što su Bristol Motor Speedway ili Martinsville Speedway, budući da je prolazak pored drugih trkaćih automobila težak. Žljeb je brza staza na trkaćoj stazi. Stoga se trkaći automobili zaglave u jednoj traci na stazama s jednim utorom, ali vozači mogu lako proći na stazama s dva ili tri utora.

Na stazama s jednom brazdom, vozač može sačuvati svoju energiju kasnije u utrci ako dobro starta i ne mora se previše truditi da nadoknadi svoje suparnike. Međutim, startna pozicija manje je kritična na većim trkaćim stazama kao što su Michigan International Speedway i Talladega Superspeedway, gdje brži automobili mogu glatko prolaziti.

Pit Stall odabiri

Odabir zastoja u boksu također je određen kvalifikacijama i jednako je bitan kao i startna pozicija vozača. Pobjednik pole positiona dobiva prvi izbor u boksovima, a slijede ga vozači koji su se kvalificirali od drugog do petog mjesta. Ovo je presudno budući da u nekim dijelovima staze obično ima ljepših boksova od drugih.

Većina pole-wind teamova bira konačnu stazu u boksu na kraju puta u boksu. To je korisno jer znači da njihovi vozači neće morati čekati dok se druga vozila maknu s puta prije nego što mogu otići kada dizalica bude ispuštena i servisiranje obavljeno. Na većini staza pronaći ćete nekoliko štandova s prazninama na stražnjoj ili prednjoj strani. To vozačima olakšava ulazak i izlazak iz boksa, što rezultira bržim zaustavljanjima u boksu i boljim vremenom staze.

Postoje neke trkaće staze gdje je dobar zastoj u boksu jednako važan kao i jaka startna pozicija. Često dolazi do sudara na cesti u boksovima u Martinsvilleu zbog skučenih prostorija i ograničenog prostora. Pocono Raceway ima prilično široku jamsku cestu, čime se smanjuju moguće nesreće.

Učenje kako se kladiti na NASCAR-u znači raditi domaću zadaću na NASCAR stazi prije bilo kakvog klađenja. Kladioničari često stavljaju preveliku težinu na startnu poziciju vozača i nagrađuju one koji startaju na začelju. Kada se Sprint Cup Series utrkuje na jednoj od većih trkaćih staza gdje su pretjecanja jednostavna, a cesta u boksovima široka, ovo bi vam znanje moglo pružiti značajnu prednost.

Praksa

Vremena treninga za svaku ekipu Sprint Cupa objavljuju se svaki tjedan, uključujući najbrža prolazna vremena i najveće prosječne brzine. Ako ste zainteresirani, ove događaje možete pratiti na Speed Channelu. Ovdje gledatelji mogu dobiti informacije iznutra od vozača i šefova posade na svojim omiljenim trkaćim automobilima kroz dubinske intervjue.

Kada analizirate brzinu vježbanja, obratite posebnu pozornost na završnu vježbu, često poznatu kao Happy Hour. Ovo je posljednja prilika za momčadi da fino ugađaju svoje automobile prije dana utrke i pruža najjasniju sliku o tome tko će uspjeti, a tko će biti slabiji. Osim što je posljednja prilika za Sprint Cup timove da provjere upravljanje svojim automobilima, završni trening je sesija koja najbliže simulira okolnosti pod zelenom zastavom na dan utrke.

Vremenski uvjeti imaju ogroman utjecaj na performanse automobila tijekom utrke, a optimizacija postavki automobila za vremenske uvjete može povećati ili smanjiti šanse vozača za pobjedu. Niže temperature staze povećavaju prianjanje gume, što rezultira bržim prolaznim vremenima. Gume postaju vruće i masne kada temperatura poraste, što uzrokuje klizanje automobila dok se utrkuju. Dakle, pri izradi svoje strategije klađenja za NASCAR pazite kada su prave runde treninga i koje su vremenske varijable sesije najsličnije uvjetima zelene zastavice.

NASCAR Vrste klađenja

Na dan utrke, nakon završetka kvalifikacija i treninga, tečajevi se izračunavaju i objavljuju javnosti. Jedan od najboljih savjeta za NASCAR klađenje na koje ćete naići je razumijevanje oklada koje možete staviti na NASCAR utrku. Slijede primjeri uobičajenih NASCAR oklada:

Izravni pobjednik utrke

Učiniti pobjednike utrke znači staviti ulog na to da će određeni vozač pobijediti u utrci tog dana. Ove oklade donose najveće nagrade, ali ih je i najteže osvojiti. Odabir pobjednika utrke na razumno dosljednoj osnovi da bi bio unosan je izazovan. 

Kako obično postoji više vozača trkaćih automobila, bit će dostupni mnogi mogući ishodi, svaki sa svojim vlastitim skupom koeficijenata na temelju vozačevih statističkih šansi za pobjedu.

Omjer -250 na pobjedu Dalea Earnhardta Jr. u određenoj utrci implicira da kladitelj mora riskirati 250 dolara da bi dobio 100 dolara ako je uvjeren u pobjedu Earnhardta. Da su njegovi izgledi +300, morali biste se kladiti na 100 dolara da zaradite 300 dolara.

Najbolji aspekt ove vrste klađenja je da se možete kladiti na brojne pokretače, što vam daje širi raspon mogućnosti nego s jednom okladom.

Usporedbe vozača

Ove oklade suprotstavljaju dva vozača u trenutnoj utrci, nalik novčane oklade u bejzbolu. Bez obzira gdje se vaš vozač plasirao, pobjeđujete sve dok je bolji od svog protivnika. Ove su oklade jedinstvene jer možete pobijediti ako vaš vozač bude 42. i izgubiti ako vaš vozač bude 2. 

Popularni vozači često skupljaju "meki novac", čineći utakmice usporedivim s drugim oblicima sportskog klađenja. Evo primjera tržišta usklađivanja vozača s kojim se možete susresti.

  • Denny Hamilton -170
  • Kyle Busch +135

Ovdje ćete se morati kladiti u 170 dolara da osvojite 100 dolara na Jimmieju Johnsonu, dok će vam ulaganje u 100 dolara na Kylea Buscha vratiti 135 dolara ako budete uspješni.

Završetak postolja

U slučaju da nikada prije niste vidjeli trkaći sport ili Olimpijske igre, prva tri kandidata u svakom slučaju dobivaju mjesto na postolju. Klađenje na vozača koji će završiti među prva tri moguće je u većini sportskih kladionica, s tim da se tečajevi mijenjaju u skladu s tim. Ako imate omiljenog vozača, ali niste sigurni da može u potpunosti pobijediti, još uvijek se možete kladiti da će završiti među prva tri uz niže koeficijente.

Izgledi Dalea Earnhardta Jr.-a da završi među prva tri mogli bi biti -650 da ima -250 izglede za izravnu pobjedu. Ako su njegovi izgledi za pobjedu +300, njegovi izgledi za drugo ili treće mjesto mogli bi biti čak -105.

Ostali NASCAR koeficijenti klađenja

Ovdje su neke manje uobičajene vrste oklada koje možete vidjeti u NASCAR-u stranice za online klađenje.

Najbrži krug

Najbrži krug još je jedan oblik oklade koji ne zahtijeva nikakvo objašnjenje: jednostavno se odnosi na vozača koji završi krug u najbržem mogućem vremenu. Vozač ne treba prevladati ili čak završiti događaj. Oni bi teoretski mogli završiti krug, izletjeti i biti diskvalificirani bez gubitka uloga.

NASCAR Futures

NASCAR terminske kvote omogućuju vam da se kladite na daleke ishode, kao što je koji će vozač osvojiti naslov Cup Series. Ovi će postoci varirati ovisno o učinku svakog vozača tijekom sezone, a na kraju će se suziti na one koji uđu u sljedeći krug doigravanja.

Omjeri proizvođača

Stavljanje oklade na proizvođača pobjedničkog automobila može biti zabavan način da prođete vrijeme dok čekate na cilj. Ovi koeficijenti izračunati su korištenjem izvedbe trenutne sezone i vozačeve povijesti uspjeha na ovoj stazi iu ovom određenom događaju. Na primjer, Chevroleti, Fordovi i Toyote natječu se u Cup Series.

Stage Winners

Neke internetske kladionice daju koeficijente koji će vozač završiti svaku etapu NASCAR utrke, pri čemu se ukupni pobjednik utrke određuje prema ukupnom broju završenih etapa.

Rekviziti za utrke

Online kladionice često uključuju specijalne ponude i rekvizite za utrke za glavne NASCAR utrke kao što je Daytona 500. Broj olupina, korištenje zastavica upozorenja, konačne pozicije određenih vozača i drugi faktori mogu se koristiti za određivanje ovih koeficijenata.

Završne misli

Imajte na umu da kratkoročni i dugoročni uspjeh zahtijeva pažljivo planiranje i promišljeno izvršenje. Ako napravite domaću zadaću prije utrke, imat ćete bolje šanse za donošenje utemeljenih odluka o svojim ulozima.

Uvijek pokušavati postići neočekivani dobitak nije najbolja NASCAR strategija klađenja. Kao i kod klađenja na bilo koji drugi sport, u vašem je interesu tražiti najbolje NASCAR koeficijente prije nego što se okladite. Pogledajte naša preporučena NASCAR mjesta za online klađenje kako biste maksimalno iskoristili svoje NASCAR iskustvo klađenja.

Ako želite detaljnu statističku analizu ishoda utrka, najbolje je da pogledate najnovije rezultate za svakog vozača na pojedinačnim stazama. Pogledajte njihovu povijest utrka da vidite u koliko su se natjecali, koliko su pobijedili, gdje su se plasirali i kako su završili. Ove se brojke obično daju zajedno s vozačevom ukupnom ocjenom staze.

Dosije svakog tima treba istražiti i uzeti u obzir u ukupnoj procjeni.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak

Najnovije vijesti

Uzbudljiva utrka za Zlatnu kopačku engleske Premier lige: Tko će odnijeti pobjedu?
2024-04-13

Uzbudljiva utrka za Zlatnu kopačku engleske Premier lige: Tko će odnijeti pobjedu?

Vijesti