Vijesti

October 31, 2023

Optimiziranje izvedbe maratona pomoću strategija punjenja

Ethan Moore
WriterEthan MooreWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher
LocaliserLuka NovakLocaliser

Poticanje strategija za uspjeh u maratonu

Kad je paraolimpijka Susannah Scaroni krenula u diplomsku školu kako bi postala registrirani dijetetičar, njezini su se dnevni obroci počeli mijenjati. Kako je čitala više o istraživanju prehrane za sportove izdržljivosti, počela je jesti mnogo više ugljikohidrata. I brzo je primijetila razliku u svojoj izvedbi.

Optimiziranje izvedbe maratona pomoću strategija punjenja

Prehrana prije utrke

Scaroni slijedi dijetu s visokim udjelom ugljikohidrata zbog visokog intenziteta i volumena treninga utrka u invalidskim kolicima. Dan prije utrke, ona se usredotočuje na prehranu specifičnu za utrku. Pije tekućine bogate ugljikohidratima, ciljajući na 80 unci, uključujući sportsko piće poput Gatoradea. Za večeru jede ugljikohidrate poput riže, krumpira ili tjestenine, uz nemasne proteine ​​i kuhano povrće. Kako bi izbjegla česte odlaske u toalet, većinu tekućine pije za večeru i malu čašu vode prije spavanja.

Race Day Jutro

Na dan utrke Scaroni počinje s čašom vode za rehidraciju. Budući da između doručka i početka utrke može proći nekoliko sati, ona ima veći obrok koji uključuje složene ugljikohidrate i proteine, poput zobene kaše i jogurta ili maslaca od kikirikija. Sa sobom u autobus iu šator prije starta nosi i hidratantnu mješavinu ugljikohidrata. Kava joj je obavezna, bilo da koristi vlastiti AeroPress ili da dobije crvenilo očiju u kafiću.

Punjenje goriva tijekom utrke

Scaroni puni CamelBak sa 60 grama ugljikohidrata iz svoje hidratacijske mješavine i pije ga na slamku, posebno na nizbrdicama kada ne mora koristiti ruke za guranje. Ova strategija je posebno važna za parasportaše koji mogu imati oštećenje GI funkcije zbog ozljede leđne moždine.

Savjeti za maratonce

Scaroni savjetuje maratoncima da se drže svog plana punjenja goriva na dan utrke i da ne pokušavaju ništa novo. Važno je vježbati s točno onom hranom i markama koje ćete konzumirati tijekom utrke kako biste izbjegli gastrointestinalne probleme. Također preporučuje prakticiranje ranog doručka ili više malih obroka koji će se konzumirati na dan utrke. Na kraju, predlaže izbjegavanje nove hrane ili pića, kao što je besplatna kava, ako ih prije niste konzumirali tijekom treninga.

About the author
Matteo Bianchi
Matteo Bianchi

Matteo "Teo" Bianchi, hvaljen kao BettingRankerov "Data Dynamo", suštinska je kombinacija sportskog entuzijasta i stručnjaka za brojke. Njegovo precizno istraživanje osigurava da su kladitelji uvijek korak ispred, što ga čini kamenom temeljcem platforme.

Send email
More posts by Matteo Bianchi

Najnovije vijesti

Kako se nositi s lošim igrama u klađenju
2023-11-20

Kako se nositi s lošim igrama u klađenju

Vijesti