Vijesti

August 10, 2022

Koliko zarađuju profesionalni kockari?

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Svi kladionici na sport zamišljali su kako bi bilo živjeti od svog hobija. Nekima su se javile misli da odu s golemim šesteroznamenkastim iznosom, potroše bogatstvo na luksuzne brendove i putuju na odredišta iz snova. Pogled na profesionalne kladioničare na TV-u čini se uzbudljivim. 

Koliko zarađuju profesionalni kockari?

Klađenje na ishode omiljene momčadi putem mobilne kladionice i osvajanje jackpota zvuči uzbudljivo. Iz tih razloga, mnogi nadolazeći kockari često se pitaju mogu li sportsko klađenje pretvoriti u karijeru. Također se pitaju: "Koliko se može zaraditi od klađenja na sport?"

Je li profesionalno klađenje unosno?

Prije nego što odgovorite na ovo pitanje, ključno je razumjeti tko je profesionalni kockar. Jednostavno rečeno, profesionalni kockar je netko tko zarađuje plaću kroz klađenje. Za generiranje profita potrebne su neke vještine. Dakle, svatko tko zarađuje od zakonite stranice za sportsko klađenje tijekom cijele godine smatra se profesionalnim kockarom. Strastveni sportski kladioničar zarađuje, ali to možda neće biti dovoljno da pokrije sve svoje svakodnevne troškove. 

To znači da im je potreban dodatni prihod za smještaj, hranu, odjeću, prijevoz i komunalne račune. Neki se kladitelji smatraju poluprofesionalcima, tj. zarađuju dovoljno novca od sportskih klađenja kako bi upotpunili svoj svakodnevni posao, ali ne na puno radno vrijeme.

Čimbenici koji određuju profitabilnost sportskog klađenja

Profesionalci u prosjeku zarađuju najmanje 25.000 dolara godišnje samo klađenjem na sportske događaje. No, točnu brojku nije moguće provjeriti jer su neke od stranica koje koriste vrlo tajnovite. Dakle, iznos novca koji zarađuju na sportskim okladama ovisi o nekoliko čimbenika.

1. Veličina oklade

Veličina oklade je također poznata kao ulog i može imati utjecaj na ishod sportske oklade. Po definiciji, ulog je vrijedan predmet poput novca koji igrač izlaže riziku da bi započeo svoju igru. Opća hipoteza je da veći ulog ima veću vjerojatnost osvajanja visoke nagrade. Ogromni jackpotovi su češći kod high rollera jer ti igrači često doprinose većem nagradnom fondu. 

Na ovu korelaciju mogu utjecati izgledi za pobjedu i broj igrača, bez obzira na to. Pretpostavimo da je prosječna veličina oklade za nadolazeću nogometnu utakmicu 2 USD, ali ima vrlo niske izglede za pobjedu, a konačna nagrada je postavljena na 1 milijun USD. U tom slučaju igrač može staviti veći ulog kako bi povećao svoje šanse za osvajanje jackpota.

2. ROI

Svaki igrač ima povrat ulaganja (ROI), koji može biti pozitivan ili negativan. Pozitivna prednost znači da ako više klade, mogu očekivati veći profit. S druge strane, negativan ROI znači da će izgubiti više dokle god nastave s klađenjem. ROI je novac koji kockar zarađuje u odnosu na iznos koji je kladio. U sportskom klađenju, odnosi se na stvarni profit u usporedbi s iznosom koji je uložen. 

Kada igrač osvoji nagradu, iznos za koji tvrde da je otišao može biti pogrešan. Na primjer, oklada od 100 USD s koeficijentom 1,3 znači 130 USD na web stranici za klađenje, ali stvarna dobit koju igrač dobije bit će 30 USD nakon odbitka početnog ulaganja. Ovdje bi ROI bio 30%, što je praktički nemoguće dugoročno održati.

3. Ukupan udio/promet

Promet je zbroj svih uloga. To je procijenjeni iznos koji igrač očekuje da će pobijediti ili izgubiti u određenom vremenskom okviru. Na primjer, ukupni ulog od 500 USD i ROI od +5 imaju očekivani rezultat od 5% x 500 USD = 2500 USD. Veći promet s manje oklada povećava varijancu i posljedično povećava vjerojatnost velike pobjede. Istina je upravo suprotno.

4. The House Edge

Bez obzira na sport na koji se igrač odluči kladiti, šanse da kladionica ostvari profit uvijek su veće od igračevih izgleda za pobjedu. To se događa zato što sportske kladionice posluju. Neki događaji za sportsko klađenje imaju prednost u donjem dijelu kuće između 0,5% i 2% tako da generiraju samo minimalni profit. Za ostale događaje kuća može uzeti 15% do 40%.

Neki igrači nemaju dobro razumijevanje o rubu hausa i tako na kraju gube više. Oni misle samo zato što kladionica ima prednost od 5%, da mogu satima kockati s 200 dolara i izgubiti samo 10 dolara. Ono što zaboravljaju je da se prednost kuće odnosi i na njihov bankroll i na ukupan iznos u okladama.

U sažetku

Profesionalno sportsko klađenje nije najlakši način zarade. Profesionalni kladitelj ima nekoliko prednosti kao što su dodatni izvor prihoda, mogućnost kockanja po fleksibilnom radnom vremenu i donošenje neovisnih odluka. Iako sportsko klađenje može zauvijek promijeniti nečiji život, neophodno je naučiti njegove nedostatke. Uobičajeni rizici uključuju uspone i padove, mogućnost gubitka svega i nedostatak pauza. 

Pametan kockar analizira prednosti i nedostatke prije nego što se upusti u klađenje ili napravi karijeru s punim radnim vremenom. Potencijalne koristi mogu biti ogromne, npr. u slučaju velikog sportskog događaja poput Svjetskog prvenstva. Ali igrač mora biti dovoljno discipliniran i obrazovan kako bi se nosio s uključenim rizicima.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Zaronite u uzbuđenje: Keenelandov nadolazeći izbor Doubledogdare Stakes
2024-04-18

Zaronite u uzbuđenje: Keenelandov nadolazeći izbor Doubledogdare Stakes

Vijesti