Klađenje na FIDE World Chess Championship Online

Međunarodna šahovska federacija je vodeća organizacija šaha. Savez nadzire sve međunarodne šahovske sportske turnire. FIDE kratica je od francuskog izraza Fédération Internationale des Échecs, što u prijevodu znači Međunarodna šahovska federacija. Ovaj savez je osnovan 1999. godine kao nevladina organizacija. Međunarodni olimpijski odbor proglasio ju je Globalnom sportskom organizacijom 1999. godine.

Sadašnje sjedište FIDE-a je u Lausannei, iako je organizacija osnovana u Parizu 1924. Među upravnim tijelima nogometa, kriketa, plivanja i automobilskih utrka, bila je jedna od izvornih međunarodnih sportskih federacija. Trenutno je FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu jedan od najvećih sportskih događaja na svijetu. Pridruženi članovi u obliku nacionalnih šahovskih saveza su iz 195 zemalja.

Povijest FIDE Svjetskog prvenstva u šahuO šahuKako se kladiti na FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu?
Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher
Povijest FIDE Svjetskog prvenstva u šahu

Povijest FIDE Svjetskog prvenstva u šahu

Prvi natjecateljski meč 1886. između Steinitza i Zukertorta nadaleko je priznat kao svjetsko prvenstvo. Steinitz bi trijumfirao, postavši prvi svjetski prvak. Od 1886. do 1946. pobjednik je definirao pravila. Stoga su svakog izazivača tjerali da uloži značajnu svotu novca s ciljem svrgavanja branitelja naslova.

1946. godine preminuo je Aleksandar Aljehin, koji je bio aktualni svjetski prvak. FIDE je preuzela kontrolu nad događajem Svjetskog prvenstva. Svjetsko prvenstvo započelo je sljedeće godine i uspjelo je postati glavni sportski turnir koje FIDE održava. Svake tri godine od 1948. do 1993. održavao se niz sportskih prvenstava u šahu radi odabira novog izazivača.

Garry Kasparov, sadašnji svjetski prvak, razišao se iz FIDE 1993. Njegov prebjeg je rezultirao suparnikom koji je osvojio naslov svjetskog prvaka sljedećih trinaest godina. Na Svjetskom prvenstvu u šahu 2006. titule su spojene. Od tada je FIDE zadužena za šahovske utakmice diljem svijeta. Sada FIDE održava Svjetsko prvenstvo u šahu nakon svake dvije godine.

Dominacija Magnusa Carlsena

Magnus Carlsen iz Norveška je aktualni svjetski prvak, koji je titulu nosio od 2013. Carlsen je također najmlađi igrač ikad koji je dosegao rejting od 2800. U tinejdžerskim godinama Norvežanin je upao u šahovsku elitu, ali se zbog nezadovoljstva formatom povukao od kandidata iz 2010. Vratio se tri godine kasnije pobijedivši na turniru kandidata u Londonu. U tiebreakovima je nadmašio Vladimira Kramnika i proglašen je izazivačem. Iste godine osvojio je svjetsko prvenstvo pobijedivši Viswanathana Ananda rezultatom 612-312 u meču za naslov.

Povijest FIDE Svjetskog prvenstva u šahu
O šahu

O šahu

Šah uvijek je imao vrhunsku financijsku strukturu. Pobjeda na svjetskom prvenstvu uvijek je vrijedila više od pobjeda na drugim događajima u povijesti natjecateljskog šaha. Njegovi su pobjednici uvijek bili pošteno kompenzirani. Svjetsko prvenstvo u šahu za muškarce ima nagradni fond od 1,14 milijuna dolara. Svjetsko prvenstvo u šahu za žene ima nagradni fond od 286.000 dolara. Međutim, zbog rastuće popularnosti, FIDE planira u skladu s tim povećati nagradni fond.

Šah je jedna od najstarijih i najraširenijih društvenih igara na svijetu. Igra uključuje dva igrača koji simuliraju bitku između dva kraljevstva. Igraju ga milijuni pojedinaca iu razonodu iu natjecateljske svrhe. Za igranje šaha je potreban barem set šahovskih figura i šahovska ploča. Ako sudionici odluče igrati tempiranu igru, trebat će im šahovski sat i vjerojatno će koristiti zapisnik kako bi pratili svoje poteze.

U ovoj igri sudjeluju dvije vojske šahovskih figura. Svaki set ima parove vitezova, biskupa i topova. Tu su i kralj i kraljica uz osam pješaka koji čine set šahovskih figura. Ovi dijelovi imaju svijetle i tamne dijelove koji pomažu igračima da identificiraju svoje vojske. Svijetla strana se zove bijela, a tamna strana crna, bez obzira na stvarnu boju komada.

Zašto je FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu popularno?

Tijekom godina šah je postao uistinu globalni sport, s desecima milijuna igrača diljem svijeta. U prosjeku se dnevno odigra preko 60 milijuna igara. Prvenstvo se održava svake dvije godine od 2014. Iznimka je bila 2020. zbog epidemije COVID-19.

Otkako je pobijedio Viswanatana 2013., Carlsen je uspješno obranio svoje prvenstvo 2014., 2016., 2018. i 2021. Magnus je postao popularna figura s brojnim obožavateljima koji ga prate.
Jedinstvena stvar FIDE Svjetskog prvenstva u šahu je da su svi igrači dobrodošli na natjecanje. Osim toga, postoje sportske lige za žene, mlađe od 20 godina, kao i najbolja esport prvenstva koja se održavaju online. Rapid, blitz, dopisivanje, rješavanje problema i Fischer nasumični šah su svjetska prvenstva u šahu.

Nedavno je The Queen's Gambit postala Netflixova najpopularnija ograničena serija svih vremena. Imao je vrtoglavi porast broja šahovskih članstva i prodaje, dok je rasplamsao strast prema igri među ljudima iz svih sfera života. Već je ostavio dojam na mlađe generacije, a nadamo se da će potaknuti rast igre u narednim godinama. Igrači željni šahovskih opklada postali su prilično upoznati sa sportom zbog ove popularnosti.

O šahu
Kako se kladiti na FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu?

Kako se kladiti na FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu?

Šah se igra stoljećima i sada je globalna igra koju igraju profesionalni igrači, što je rezultiralo mnoštvom fantastičnih opcija za klađenje. Klađenje na šah nije toliko popularno kao klađenje na velike atletske događaje, ali ima odane sljedbenike. Vrhunske internetske stranice za sportsko klađenje proširile su svoje izglede na širok raspon igara i sportski online turniri. Tako igrači mogu lako pronaći koeficijente za FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu kod brojnih kladionica.

Strategije klađenja na FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu

Oklade na ishod klasična su metoda klađenja na šahovskom turniru. Igrači jednostavno predviđaju pobjednike bilo koje utakmice koju odaberu. Oprezniji igrači koriste opciju dvostruke šanse. Opcija omogućuje određenom protivniku da izbjegne gubitak. Ako igrači odaberu 1X ili 2X, dobit će svoju okladu ako igrač koji je u korist pobijedi ili remizira meč. Ali budući da je ovo najkonzervativnija oklada, izgledi su obično niži od sljedeće oklade.

Igrači s malo iskustva mogu igrati hendikep okladu. Ova oklada također sugerira da će navedeni natjecatelj u najmanju ruku izbjeći izravni poraz na turniru. Međutim, postoji značajna razlika između oklade na hendikep i dvostruke šanse. U slučaju neriješenog meča s nultim hendikepom kada igra završi neriješeno, igračima će biti vraćena njihova početna oklada umjesto da dobiju okladu.

Kako se kladiti na FIDE Svjetsko prvenstvo u šahu?
About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak