Sve o Pikado klađenju

Iako je bacanje pikado postalo popularna igra kada uživate u pici s prijateljima u pubu, igra ima jake sljedbenike, osobito na visokoj razini natjecanja. Igra Pikado potječe iz Engleske 19. stoljeća, gdje su originalne daske za pikado bile prstenovi segmenta debla.

Najranije pikado su zapravo bile strijele i vijke za samostrel, ali na sreću od tada su se razvile. Kao i kod većine pub igara, klađenje na pikado nema jasno podrijetlo, ali je ovih dana postalo popularan sport, osobito u europskim sportskim knjigama.

Sve o Pikado klađenju
Osnove klađenja na pikadoŠto je klađenje na pikado?Kako se kladiti na pikadoOmjeri klađenja na pikadoKlađenje na pikado futuresGdje gledati pikado uživo
Osnove klađenja na pikado

Osnove klađenja na pikado

Pikado je prošlost koja je najpoznatija među posjetiteljima barova koji traže zabavu i uživaju u hladnoj igri. Međutim, igra ima veliki broj sljedbenika, posebno na profesionalnim razinama natjecanja. Ono što je nekoć bila aktivnost ronilačkog bara nije postalo omiljeno poduzeće među kladionicama na sport i zabavu. Pikado je postao poznat diljem Europe, a njegova popularnost sve više raste u SAD-u zahvaljujući televizijskom prijenosu.

Igra pikada nastala je u Engleskoj u 19. stoljeću, gdje komponente igre nisu bile tako glamurozne. Umjesto savršeno okruglih kotača bogate crvene i duboke crne boje, daska se jednostavno sastojala od godova na drvetu.

Umjesto malih strelica koje vidite danas, tadašnji igrači bacali bi vrhove strijela i samostrela u deblo. Iako su se komponente igre uvelike razvile, zabava je ostala ista. Dok su detalji ranih pub igara ostali pomalo izgubljeni u povijesti, igra je tada bila omiljena kao što je i danas. Čak štoviše, igra je popularan sport za klađenje u današnje vrijeme, posebno među onima koji se klade putem europskih sportskih kladionica.

Osnove klađenja na pikado
Što je klađenje na pikado?

Što je klađenje na pikado?

Znajući da je ovaj sport počeo tako davno, može se samo pretpostaviti da je klađenje na pikado počelo prije više stoljeća. Kada je pikado postao službeni sport na prijelazu u 18. stoljeće, klađenje na taj sport postalo je jako poznato. Zasjetimo se današnjeg dana, a online klađenje na pikado je rašireno i još uvijek dobiva naklonost.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća održano je prvo službeno Svjetsko prvenstvo u pikadu. Danas je igra evoluirala u turnire koji se održavaju tjedno. Kako sport nastavlja stjecati popularnost, bolji se mogu kladiti online kladionice. Iako je dostupan, mora se napomenuti da nema toliku popularnost kao nogomet i bejzbol, tako da postoje manje ponude u kladionicama.

Dobra vijest za ljubitelje ovog sporta je da se pikado mijenja velikom brzinom. Dobra vijest za ljubitelje pikada je da raste popularnost ovog sporta zahvaljujući prijenosima i internetskim prijenosima pikado događaja. Osim toga, kako internetsko i mobilno sportsko klađenje nastavlja rasti u popularnosti, tako će se povećavati i sljedbenici ovog sporta.

Što je klađenje na pikado?
Kako se kladiti na pikado

Kako se kladiti na pikado

Da bi se kladio na utakmice pikada, igrač mora imati opće znanje o pravilima igre. Na primjer, nitko se nasumično ne može kladiti na pikado i očekivati da će osvojiti čak i novčić. Sustav bodovanja za pikado malo je složen, a potrebno je naviknuti se na broj setova po meču jer broj može varirati ovisno o turnir pravila.

Dakle, kako se igrač može kladiti na igru? U najjednostavnijem smislu, kladioničari se mogu kladiti na pobjednika utakmice, slično klađenju na novčanoj liniji u drugim sportovima. Kao i kod drugih sportova, ovo je najlakši kladiti se, a druge se oklade samo kompliciraju.

Drugi način na koji se igrač može kladiti na meč je klađenje na pobjednika svake dionice. Ako dobro poznaju pravila igre, mogu se kladiti i na 180. Ovo se sastoji od klađenja na prvih 180 ili najviše ukupno 180 u utakmici. Oni koji žele biti veliki ili otići kući mogu se kladiti na pobjednika turnira, što je također dostupno u tenisu ili golfu.

Profesionalna natjecanja u pikadu i lige stavljaju dva protivnika jedan na drugoga da se bore u meču temeljenom na nogama ili setu. Najčešći format bodovanja je sustav bodovanja 501. Cilj igrača je smanjiti rezultat s 501 na 0 prije nego što to učini njihov protivnik bacanjem i pogađanjem odgovarajućeg broja na ploči za pikado. Prvi igrač koji to učini osvaja dionicu. Kada igrač osvoji dovoljno legova, osvaja set.

Postoji nekoliko opcija kada je u pitanju polaganje. Jedan od njih je putem debitne ili kreditne kartice, a iako je možda najjednostavniji, također dolazi s nedostatkom jer ima bankovnu naknadu ili ograničenje depozita. Danas većina sportskih kladionica također prihvaća kriptovalute, npr Bitcoin. Prednosti ove opcije su da je sigurna, anonimna, ne zahtijeva dodatne naknade i omogućuje trenutno povlačenje sredstava.

Kako se kladiti na pikado
Omjeri klađenja na pikado

Omjeri klađenja na pikado

Pikado je utakmica jedan na jedan, pa se koeficijenti određuju slično kao u tenisu. Najjednostavnije rečeno, kreatori kvota i tržište klađenja jednog igrača smatraju boljim od drugog igrača.

Omjeri za bilo kojeg pobjednika meča ili turnira procjenjuju se na temelju očitih vještina i sposobnosti svakog igrača. Hendikep također funkcionira identično s bilo kojim bodovnim rasponom ili ukupnim tržištem. Na primjer, uspjeh u meču s -2,5 seta znači da pobjednički igrač pikada mora pobijediti s minimalno tri seta. Isto tako, ako su izgledi +2,5, autsajder mora pobijediti ili izgubiti s manje od tri seta.

Mnogo je čimbenika koji mogu utjecati na izglede u sportu jedan na jedan, poput pikada. To uključuje prošli i nedavni učinak, uspjeh na natjecanju i sve ozljede. Budući da se pikado turniri igraju u zatvorenom prostoru, vrijeme nikada neće utjecati na ishod igre, za razliku od mnogih kladioničarskih sportova.

Usredotočite se na utakmicu

Ne možete samo znati koji je tim bolji ili lošiji da biste napravili najbolje oklade na pikado. Morate znati jake i slabe strane svakog igrača, pogotovo ako su se već poigravali s ovim protivničkim timom. Važno je obratiti pažnju na njihovu točnost, oporavak i brzinu.

Kao i kod većine sportova, kada su u pitanju online pikado kladionice, važno je znati pravila i zamršenost igre. Iako možete razumjeti osnove, uključujući opće rekorde i rangiranje, trebali biste biti upoznati sa svakim igračem i znati kako stoji u natjecanju. Ova vrsta znanja pomoći će vam da dobijete veliku pobjedu.

Nemojte se kladiti na hype

Budući da pikado nije toliko popularan, kladioničaru je lako izboriti okladu drugog boljeg, vjerujući da mora znati sve detalje ako se kladi na ovaj sport. Međutim, to nije uvijek slučaj. Za kladioničare je važno steći vlastito znanje o igri i trenutnom meču, a ne slijediti ono što publika možda nagađa. Samo zato što publika navija za jedno ime ne znači da će on pobijediti u utakmici.

Klađenje na rezultat utakmice

Svatko može predvidjeti potpunog pobjednika pikado meča; potrebno im je samo opće znanje o igračevom prošlom učinku i trenutnom izvršenju. Uz to, ograničenja klađenja postoje, a da biste dobili veliki dobitak, to vjerojatno neće biti učinjeno na novčanoj liniji. Dakle, klađenje na rezultat utakmice donosi veću vrijednost jer je teže.

Omjeri klađenja na pikado
Klađenje na pikado futures

Klađenje na pikado futures

Iako se možete kladiti na pojedinačne utakmice, možete se kladiti i na futures. Možda se pitate što je to? Pa, ime ga uglavnom naziva onim što jest. Klađenje na budućnost znači da se kladite na nadolazeću utakmicu i na to za koga vjerujete da će biti pobjednik.

U pikadu se godišnje održavaju tri velika profesionalna natjecanja: dva PDC Svjetska prvenstva u pikadu koje održava Svjetski profesionalni pikado, a drugo domaćin je Britanska pikado organizacija (BDO).

PDC Svjetsko prvenstvo započelo je davne 1994. godine i održava se svakog prosinca do siječnja u londonskoj Alexandra Palace. Prvak osvaja Sid Waddell Trophy i 500.000 britanskih funti (oko 645.500 USD).

Klađenje na završnicu s 9 strelica

Kaže se da je završnica s devet strelica savršena noga u pikadu. Dok su profesionalci vrlo talentirani, cilj s 9 strelica neuobičajen je podvig. Što je? To se događa kada igrač upotrijebi točno devet strelica - najmanji mogući broj u meču - za odjavu od 501.

Klađenje na nogu/set iznad/ispod

Puno američki sport imati više/manje ulog; međutim, s pikadom je malo drugačije. Pikado više/manje oklade ovise o broju legova ili setova koje igrač pobjeđuje u utakmici. U pikadu više/manje, igrač na kojeg se kladilac kladi ne mora pobijediti u ukupnom meču da bi kladioničar pobijedio. Oni trebaju osvojiti odgovarajući broj setova ili legova ispod postavljenog uloga.

Klađenje na hendikep u nozi/setu

Hendikep u nozi/setu je pikado verzija oklade na razliku bodova. Evo raščlambe. Jedan igrač ima određeni broj dionica ili setova koji se dodaju ili oduzimaju od konačnog rezultata. Ovaj broj odlučuje o okladi, baš kao što raspodjela bodova funkcionira u nogometu ili košarci.

Na primjer, ako igrač ima hendikep od -1,5, morat će pobijediti u meču s razlikom od najmanje dvije noge kako bi unovčio okladu. Sportske kladionice za pikado postavljaju hendikep ili razliku na temelju pretpostavke za koju pretpostavljaju da će igrač pobijediti, a kladioničar se mora kladiti na temelju toga vjeruje li taj postavljeni broj točan ili ne.

Klađenje na pikado futures
Gdje gledati pikado uživo

Gdje gledati pikado uživo

Da biste gledali profesionalni pikado u SAD-u, idite na BBC America za Premier League Darts ili se pretplatite na DAZN ili PDC TV za PDC Svjetsko prvenstvo u pikadu.

Kako se igra pikada širi globalno, tako raste i sposobnost klađenja i velikih dobitaka. Klađenje na pikado nastavit će se širiti na nova tržišta diljem svijeta kako kladioničari i obožavatelji budu shvaćali više o igri i načinu na koji funkcionira njezino međusobno djelovanje. Klađenje na pikado relativno je jednostavno kada kladioničari počnu učiti kako igra funkcionira i samo je pitanje vremena kada će se kladioničari više koncentrirati na pikado.

Ključni podaci za van

  • Razmislite o klađenju na futures
  • Istražite prije klađenja i nemojte se oslanjati na povike obožavatelja
  • Pripazite na tri glavna događaja
  • Poznavati pravila pikada iznutra i izvana
Gdje gledati pikado uživo