Koeficijenti klađenja

March 1, 2023

Objašnjenje različitih vrsta koeficijenata za klađenje

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Morate razumjeti izglede prije nego što se počnete kladiti na bilo kojoj razini. Razumijevanje najčešćih koeficijenata klađenja i kako čitati i razumjeti njihove različite formate ključno je za postavljanje obrazovanih oklada.

Objašnjenje različitih vrsta koeficijenata za klađenje

Frakcijski tečajevi (britanski), decimalni tečajevi (europski) i novčani tečajevi (američki) tri su najčešća sustava za predstavljanje tečajeva za klađenje. Ovo su samo alternativni načini prikazivanja identičnih koeficijenata i nema razlike u isplatama koje proizlaze iz korištenja bilo koje metode. Dakle, vjerojatnosti događaja mogu se izraziti u bilo kojem od gore prikazanih formata jednostavnom promjenom množitelja izgleda.

Uronimo u naš stručni vodič o koeficijentima klađenja kako bismo vas pripremili za vaše online kladioničarsko putovanje.

Kako funkcioniraju frakcijski ili britanski izgledi

Upotreba frakcijskih koeficijenata (također poznatih kao "britanski, "UK" ili "tradicionalni" koeficijenti) je najpopularnije kvote za online klađenje među britanskim i irskim kladionicama. Obično se izražavaju kosom crtom (/) ili crticom (-).

Format frakcijskih omjera klađenja od 6/1 (šest prema jedan) šanse bi značilo da biste zaradili 6 USD za svaki uloženi 1 USD i dobili svoj 1 USD natrag (tj. iznos koji ste kladili).

Ovo je postotak isplate, pa ako su izgledi 1 prema 6, osvojili biste 6 USD i vratili svoj ulog od 1 USD za ukupno 7 USD. Uspješna oklada od 10 USD na 6/1 vratila bi 70 USD (60 USD dobiti plus 10 USD uloga).

Puni (mogući) prinos udjela može se izraziti kao Tp= S(ND)+S

gdje:

 • Tp je puna isplata
 • S je iznos uloga
 • ND je brojnik/nazivnik formata kvota klađenja u razlomcima (28/6, na primjer).

Recimo da su ove tri organizacije favoriti za osvajanje NBA finala 2022.:

 • Miami Heat: 13/5
 • Golden State Warriors: 9/2
 • LA Lakersi: 7/1

Lako je vidjeti da su Heat favorizirani, dok Warriorsi i Lakersi imaju duže online kladioničarske izglede za pobjedu. Ako se kladite da će Miami osvojiti prvenstvo, prikupit ćete 13 dolara za svakih 5 dolara koje riskirate. S druge strane, ako bi Golden State pobijedio, dobili biste 9 dolara za svaka 2 dolara koja ste riskirali. Ako se kladite na Lakerse i pobijedite, prikupit ćete 7 USD na svaki uloženi 1 USD.

U gornjoj hipotetici, oklada od 100 USD na pobjedu Miami Heatsa vratila bi vašu izvornu investiciju plus dobit od 260 USD (100 USD x (13/5)), za ukupno 360 USD. Međutim, ako uložite 100 USD na pobjedu Golden Statea, možete dobiti 450 USD (100 USD x (9/2)) povrh vaše izvorne oklade od 100 USD za ukupni ukupni iznos od 550 USD.

Ako bi Milwaukee izveo neugodnost, vaš dobitak bi se povećao na 700 USD (100 USD x (7/1)). Povrat prve oklade od 100 dolara donio bi isplatu na 800 dolara.

Kako funkcioniraju europski ili decimalni tečajevi

Decimalni koeficijenti, često poznati kao "europski", "digitalni" ili "kontinentalni" koeficijenti, široko se koriste kao koeficijenti za klađenje na sportove u Australiji, Novom Zelandu i Kanadi. Oni su manje komplicirani i jednostavniji. Pogledom na izglede možete reći tko su favoriti, a tko autsajderi.

Decimalni koeficijenti izraženi su kao postotak i koriste se za izračun mogućih dobitaka po okladi u dolaru. Ako su izgledi prikazani kao decimalni broj, isplata, a ne dobitak, bit će taj iznos. Stoga nema potrebe ponovno dodavati svoj ulog konačnom iznosu uplate jer je on već uračunat.

Puni (mogući) prinos udjela može se izraziti kao Tp = SD 

gdje:

 • Tp je ukupna dobit
 • S je uloženi iznos
 • D je decimalni koeficijent

Uzmimo za primjer Svjetsko prvenstvo u igri League of Legends 2023.

 • DRX: 4,00
 • T1: 1.3

Izgledi za pobjedu prikazani su u nastavku s obzirom na iznos po uloženom dolaru. Možete zaraditi 400 USD (100 USD x 4,00) ako se uložite u 100 USD na DRX da osvojite Summoner's Cup. Postojala je početna investicija od 100 USD. Dakle, neto dobit iznosila je 300 dolara.

Možete očekivati povrat od 130 USD (100 USD x 1,3) ako se kladite na 100 USD na T1. Neto dobit od 30 USD dobiva se oduzimanjem početnog ulaganja od 100 USD od ukupnog povrata.

Na temelju ovih koeficijenata, jasno je da su kladionice odredile T1 kao momčad s najvećom vjerojatnošću za pobjedu. Navedeni natjecatelji imaju manje šanse za pobjedu i preuzimaju veći rizik ako je ukupni dobitak (tj. decimalni koeficijent) veći.

Kako funkcioniraju američki ili novčani tečajevi

Koeficijenti novčane linije (ponekad poznati kao "američki" ili "američki" koeficijenti) naširoko se koriste kao koeficijenti za klađenje na sport u Sjedinjenim Državama. Kada se kladite na favorita, koeficijenti se prikazuju s negativnim predznakom (-) pored njih kako bi se pokazalo koliko novca morate uložiti da biste osvojili 100 USD. Omjeri za gubitke imaju simbol plus (+), što označava potencijalni povrat za svakih uloženih 100 USD.

Upotrijebimo ilustraciju da shvatimo ovo:

Zamislimo da je mjesto za online klađenje objavilo sljedeće novčane kvote za nogometnu utakmicu između Pittsburgh Steelersa i Kansas City Chiefsa.

 • Čeličani: +585
 • Poglavari: -760

Sportska kladionica stavila je daleko manju vjerojatnost (oko 15%) da će Steelersi pobijediti u igri, što se vidi iz činjenice da je kladionica objavila kvote od +585. Dakle, ako želite osvojiti 585 dolara, morate se kladiti na 100 dolara na Steelerse. Ako Steelersi mogu doći do pobjede, dobit ćete 585 $ plus svoju izvornu okladu od 100 $, što ukupno iznosi 685 $.

Klađenje na Chiefse, klub s najvećom procijenjenom vjerojatnošću pobjede trebao bi ulog od 760 dolara da osvoji 100 dolara. Ako Chiefovi pobijede, prikupit ćete 860 $ (vaš izvorni ulog od 760 $ plus vaš profit od 100 $).

S tako velikom razlikom između ova dva koeficijenta, jasno je da Chiefovi imaju veće izglede da pobijede u ovoj borbi.

Kuća uvijek pobjeđuje: što to znači?

Prikazani izgledi nikada ne predstavljaju stvarnu vjerojatnost ili mogućnost da se događaj dogodi (ili da se ne dogodi). Profitna marža kladioničara uključena je u te koeficijente, tako da pobjednik uvijek dobiva manje nego što bi dobio da koeficijenti točno odražavaju vjerojatnost pobjede.

Sportske kladionice moraju izračunati koeficijente online klađenja koje objavljuju na takav način da generiraju dobit, bez obzira na ishod radnje. Ovo zahtijeva da sportska kladionica točno procijeni stvarnu vjerojatnost ili mogućnost događaja. Kako bismo ilustrirali ovu točku, pogledajmo pretpostavljenu vjerojatnost za svaki rezultat u oglednoj igri u nastavku.

 • Tim A: -250 (implicirana vjerojatnost = 71,43%)
 • Tim B: +200 (implicirana vjerojatnost = 33,33%)

Primijetite da je zbroj ovih vjerojatnosti 104,76% (71,43 + 33,33). Da li je to u suprotnosti sa zahtjevom da zbroj svih vjerojatnosti bude jednak 100%? To je zato što prikazani tečajevi nisu pravi tečajevi.

"Preko kruga", ili postotak iznad 100%, je mogući prihod kladioničara ako su oklade prihvaćene u odgovarajućim omjerima. Klađenje na oba tima zahtijeva ulaganje od 104,76 dolara za dobitak od 100 dolara.

Kladionica predviđa primitak od 104,76 USD i isplatu od 100 USD (uključujući okladu), donoseći dobit od 4,5% (4,76/104,76) bez obzira na ishod igre. Prednost kladionice uračunata je u koeficijente.

Završne misli

Čitanje i razumijevanje koeficijenata za online klađenje ključno je ako želite biti uspješan kladioničar. Morate znati kako pretvoriti izglede iz jednog formata u drugi, protumačiti pretpostavljene vjerojatnosti na temelju prikazanih izgleda i usporediti stvarne izglede za pojavu s onima prikazanima. Nakon toga, imat ćete dovoljno informacija da napravite informirani ulog.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Unaprijedite svoju kladioničarsku igru: odabiri insajdera, statistika i pouzdane recenzije
2024-06-02

Unaprijedite svoju kladioničarsku igru: odabiri insajdera, statistika i pouzdane recenzije

Vijesti